Ost, kex & crostini

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck Fråga Ostexperten!

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck

Sportlov med Tartiflette

Tartiflette

Usch, vad kallt det blev. Och jag som börjat tro på våren, men hur kunde jag göra det egentligen, innan sportloven ens börjat? Men nu är de igång och jag tänkte presentera lite olika osträtter från Alperna de närmaste veckorna, passande va?

Först ut är Tartiflette, en enkel men väldigt god potatisgratäng från Savoyen i Frankrike. Jag gjorde en häromsistens och bjöd några goa vänner på krämig gratäng tillsammans med fräsch sallad på vinterns helt galet goda apelsiner.

Tartiflette

10 fasta potatisar
1 gul lök
1 pkt bacon
1 dl crème fraiche
1 dl vitt vin
250 gram Reblochon
Salt och peppar

Koka potatisarna nästan klara (ca 15 min) och skiva dem tunt när de svalnat. Bryn försiktigt lök och bacon i lite smör. Fördela potatis, lök och bacon i lager i en ugnsfast form. Blanda vin och crème fraiche och häll över potatisen. Skiva tills sist osten och placera den överst i ett vackert mönster.
Grädda i ugn, 200 grader och ca 20 min.

Apelsinsallad

1 pkt rucolasallad
2 stora apelsiner
2 avokador
1 dl rostade hasselnötter
Olja, vinäger, honung, salt och peppar

Skiva alla ingredienser och lägg upp på ett platt vackert fat.

Under de närmaste veckorna när jag skriver om osträtter från Alperna får det bli ni läsare som kommer med de bästa ost och kexkombinationerna. Titta in på tävlingen och ta chansen att vinna flygbiljetter till Paris!

Lycka till!

Lämna en kommentar