Ost, kex & crostini

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck Fråga Ostexperten!

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck

Stilton på endive till nyår


Nu är julen nästan slut och man kan börja blicka framåt mot årets festligaste middag eller i alla fall den som har mest prestige runt sig

36PREVENTION49REASSESSMENT AND What is sildenafil citrate?.

. Roligt tycker jag, för jag älskar att ha fest och folk hemma .

Nyårssupén hemma hos familjen Svensson Moberg kommer att börja med något så tråkigt men också så underbart som en bit överbliven Stilton.

(Bilden i denna nyårsblogg är förresten tagen i augusti då jag fyllde 35 år, men av någon anledning så hann jag inte med att få med den under sensommaren
. Men det är jag glad för nu, för jag älskar bilden och tycker att den är både vintrig och somrig på samma gång och absolut festlig! OBS: blomman har jag odlat själv, det är någon typ av jättedalia!)

Åter till Stilton och nyårsafton – jag ville bara först förklara mig lite.

 1. Blanda rumstempererad Stilton eller annan blåmögelost med nästan lika delar crème fraiche, till en lagom mjuk konsistens.
 2. Skölj endivesallad i kallt vatten och skapa din egen blomma/stjärna
  . Servera med blåa druvor och nötter.

En superbra start på vilken middag som helst. Med hjälp av crème fraichen får du ner sältan i osten och den blir då så mycket bättre med till exempel Champagne eller annat torrt mousserande vitt vin. Jag väljer att servera ostkrämen med Lätta Dinkelkex, ett sprött och ganska anonymt kex som inte mättar allt för mycket innan en lång middag.

Ett jätte-Gott Nytt År till er alla önskar jag, och vi hörs igen om några dagar med mer tips om hur vi bäst tar hand om julens alla rester!

Bästa ostarna till Champagne:

Brillat Savarin
Chaource
Cantal/Salers
Langres
Taleggio

Hälsningar Jenny

En kommentar till “Stilton på endive till nyår”

 1. Linda

  Hej,
  Börjar redan planera nyår 2012. Och jag har fått uppdraget ostar med tillbehör och dryck. Vad kan du rekommendera? Skulle inte vilja lägga upp alla ostar på ett enda stort fat utan servera var och en. Då vill jag ha en fin uppläggning., men kan inte komma på hur jag ska få ostarna fina:) och hur många och hur mycket per person?
  Så tacksam för svar eller bilder till min mail.
  Mvh Linda

Lämna en kommentar