Ost, kex & crostini

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck Fråga Ostexperten!

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck

Sommar sommar sommar!!!

Midsommarafton närmar sig med stormsteg. Kommer det att regna, ska vi ta bilen, kommer barnen klara att sova över, orkar vi bli så där typiskt dagen-efter-trötta i år?
Ja det kommer troligtvis komma i alla fall en skur, vi lämnar med all säkerhet bilen och barnen kommer förhoppningsvis att sova sött i sina resesängar. Pizzan med parmaskinka, pesto och smält Mozzarellaost dagen efter kommer att vara lika god som förra året!

Vi ska på fest hos en av mina barndomsvänner. Hon och hennes familj har varit vår värd de senaste sju åren, känns skönt att veta vad som väntar. En dag full med god mat och massa skratt, lekar och dans!

Som vanligt tar vi med oss ost och kex. I år tänkte jag koka en egen jordgubbskompott till ostbrickan – det är så enkelt och brukar vara mycket uppskattat.

Ostarna vi tar med blir långlagrad Prästost eller Västerbottenost till sillen. Kul till sillen är också en bit Munster eller liknande tvättad rödkittsost. Strö hela kumminfrön över osten och du får en fin matchning till den kryddade snapsen.

Fina Rågkex
Brillat Savarin – krämig fransos, bättre ost till jordgubbar finns inte. Brillat får bli ost nr 1 på ostbrickan efter maten.

Lätta Dinkelkex
Ossau-Iraty eller Napoleon, hård fårmjölksost från Pyrenéerna. Välj en mindre lagrad variant som passar bättre med lite syrligare tillbehör som jordgubbar.

Salinas
Gorgonzola är krämigt och gott!

Dryckestips
Ett halvsött kylt vitt vin från Tyskland eller Österrike.

Midsommarkompott
2 liter jordgubbar
3 dl socker
6 lagerblad
2 msk Grand Marnier
1–2 sprut crema balsamico vinäger
Rensa och skär jordgubbarna i bitar. Tillsätt alla ingredienser och koka på svag värme, skumma och rör då och då. Efter 20–30 min låter du kompotten svalna något, häll sedan upp den i rena burkar.

Ha en underbar midsommar och hoppas på fint väder!

Lämna en kommentar