Ost, kex & crostini

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck Fråga Ostexperten!

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck

Sommarfestligheter

Midsommar, vad härligt! Nu kan man sluta vänta på sommaren för nu är den här med allt vad det innebär salta bad, sol, sena grillkvällar och massor av sill såklart. Finns det egentligen något godare än en sillunch utomhus en riktigt fin svensk sommardag?

Tyvärr är det ju inte alltid så bra väder just på midsommarafton, i alla fall inte i Göteborgsområdet där jag bor. Men, men, man får låtsas, så vi tänker i alla fall börja dagen med något så somrigt som rosa bubbel för damerna och öl till herrarna, självklart tar man vad man vill ha – kvinna som man!

Snittar till? Självklart! Till bubblet passar det ju allra bäst med jordgubbar och dem lägger vi på en färskost som allra helst heter Brillat Savarin. Finns inte den i din affär, ta en annan färskost med krämighet och syra på samma gång. Toppa med en droppe balsamicovinäger. Dessa fräscha ingredienser passar allra bäst med Lätta Dinkelkex.

Till ölen skall vi göra en riktig klassisk röra, riv Västerbottenost, hacka matjessill och gräslök och rör ut den med lite crème fraîche i stället för gräddfil – det blir lite krämigare både i smaken och konsistensen. Använd er av lika delar ost som sill och smaksätt med gräslök och crème fraîche efter egen smak. Lägg röran på Fina Rågkex och njut av svensk sommar.

Ett tips till jordgubbsdesserten är att använda Mascarpone, en krämig färskost utan syra från Italien, smaksätt den gärna med vanilj, honung eller mynta. Rensa en ask jordgubbar och strö över 0,5 dl florsocker. Varva sedan bär, Mascarponeost smaksatt med vaniljstång och krossade Digestivekex i ett stort vinglas. Toppa med en klick vispad grädde och myntablad.

Önskar er en riktigt trevlig midsommar!

P.S. Till hösten ska vi börja lära oss mer om ostbrickan och alla goda viner och tillbehör som tillkommer.

Lämna en kommentar