Ost, kex & crostini

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck Fråga Ostexperten!

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck

1 september = höst!

Höst


Ja, då var den här
. I alla fall om man lever efter almanackan så är det höst nu.

Imorse när jag gick min morgonpromenad låg dimman tjock över dalen nedanför berget jag bor på och det var riktigt kallt för första gången i år. Men hösten är underbart vacker, vilka kontraster, dess färgprakt är makalös
. Jag såg speciellt en färgkombination idag som gjorde att jag var tvungen att stanna upp: likt klarröda julgranskulor dinglade äpplen i ett fortfarande helt grönt träd.

Tar man sig en bit från stan är skörden i full gång och det är snart dags för alla djur att åter komma in i stallar och ladugårdar . Det betyder att de inte längre äter färskt gräs utan får nöja sig med hö eller i värsta fall hösilage.  Varför skriver jag i värsta fall? Jo, för att när man gör ost vill man helst se att djuret inte ätit förädlat hö med högre syra. Det finns nämligen risk för att de naturliga mjölksyrebakterierna kan ändras då

dysfunction. Although not always possible on the first visit,consider direct intervention therapy even in this patient What is sildenafil citrate?.

. Bland många AOP (ursprungsskyddade ostar) är det därför förbjudet att låta djuret äta hösilage. Detta gäller främst opastöriserade ostar, men man brukar säga att vid all typ av mejeriproduktion så är sommarvarorna de allra bästa!

(Hösilage är de stora vita balarna som står på åkrarna längs vägarna. Sedan tio år tillbaka är det ett vanligt sätt att ta vara på grovfodret till kor, får och getter.)

Hälsningar från ostlagret!

Lämna en kommentar