Ost, kex & crostini

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck Fråga Ostexperten!

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck

Älskade vinterostar

Morbier


Just idag har snön smält i Göteborg men jag hoppas och tror på en omgång snö till innan gumman tö får ta över helt

. Jag älskar snö och skidåkning, helst i Alperna, och just därför tänker jag ägna de närmaste veckorna åt dessa bergs fantastiska ostar.

Snart stundar sportlovsveckorna och massvis av svenskar kommer att bege sig antingen till Alperna eller till de svenska fjällen, lova mig att njuta av vinterns många stinkbomber under er resa!

Först ut bland sportlovsfavoriterna får bli Morbier, en ost som finns i nästan alla större butiker i Sverige idag. Osten bär många smeknamn som till exempel ”natt och dag” eller ”sol och måne”
. Morbier har nämligen en söt liten historia
.

Förr i tiden, innan snöskotrar och fyrhjulingar, hade bönderna i alpbyarna svårt att ta sig fram under snörika vintrar

baseline severity of the ED or the age of the patient (18) . buy viagra online Erectile Dysfunction is a symptom based on the patient’s.

. Kvinnorna, som var de som oftast ystade, fick snällt nöja sig med den mjölk de hade tillgång till på sin egen gård. Kvinnan som var den första att göra en Morbier hade inte fler kor än att hon var tvungen att ysta två gånger om dagen för att fylla en ostform. På det sättet blev det ett morgonmjölksyste och ett kvällsmjölksyste. Mellan de två ystena strödde kvinnan granaska, som ett skydd för ohyra under dagen.

Morbier är en halvhård ost som tvättats med saltlake under lagringen och påminner lite grann om en dansk ost men med mindre doft och lite mer stallig smak. Morbier passar allra bäst med medelfylliga till halvsöta vita viner, men är en ost som tillhör de mest vinvänliga jag vet .

Se upp i backen annars får ni hål i nacken!

/Jenny

Lämna en kommentar