Ost, kex & crostini

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck Fråga Ostexperten!

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck

Färdigsportat

Morbier

Idag är det sista dagen på sportlovet för många barn i Sverige och för oss i Göteborg var det nu ganska längesedan det var vinterlov. Här på västkusten är det vår i luften och både snödroppar och krokus syns i rabatter i söderläge. Men i alperna är det fortfarande många skidveckor kvar, det brukar ju finnas snö ända fram i maj i vissa liftsystem.

Osten på bilden är Morbier, det är en mycket mytomspunnen ost som de flesta gillar. En ost för alla då den är både stallig, gräddig och nötig på samma gång. Det svarta strecket i mitten på osten är aska och inte mögel som så många tror. Aska, varför det? Jo, vid tillverkningen skyddar man det första ystet med aska för att senare fylla upp ostformen med en andra ystning.

Osten Morbier har många historier, bland annat att kvinnan som skapade osten inte hade fler kor än att mjölken räckte till halva ostformen, därav morgonmjölk och kvällsmjölk. En annan historia är den att man använde sig av resterna vid Comté-framställning och att man skyddade ostmassan med aska mellan Comté-ystningarna.

Morbier tillverkas av opastöriserad mjölk och är fantastisk god som den är tillsammans med ett glas riesling från Alsace och Utvaldas Fina Rågkex. Gott är också att smälta osten på samma sätt som man gör med raclette.

Hälsningar från ostlagret!

Lämna en kommentar