Ost, kex & crostini

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck Fråga Ostexperten!

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck

Fredagsmys med Epoisses

Epoisses

Idag har jag varit hos en kund här i Göteborg, en mycket trevlig sådan. Mannerströms nya saluhall har massor av supergoda grejer. Av förklarliga skäl köper jag annat än ost där och idag slog jag på stort – jag köpte ett paket pasta för över 100 kronor, knäppt jag vet. Pastan var smaksatt med tryffel, därav detta galna pris. Nu blir det fredagsmys med tryffelpasta och Barolovin.

Barolo är ett vin som kommer från Piemonte i norra Italien. Det tillverkas till 100 procent av nebbiolo-druvor och måste lagras i minst tre år innan det får säljas. Vinet måste också ha en alkoholhalt på över 13 procent. Alla Barolo-viner vinner på att lagras längre men det finns två olika huvudtyper, traditionell och modern, där den förstnämnda är kraftigare och absolut behöver sin tid. Det är ljusa men smakrika viner som passar perfekt till mustiga hösträtter och smakrika ostar.

Gott till Barolo-viner är ostar som Epoisses, en kärlek från Bourgogne. Osten är riktigt orange (pumpafärgad), luktar skit, och har lätt för att rinna iväg för snabbt när den tas ur sin träförpackning. Epoisses är en av de godaste ostarna jag vet och den är värd varenda krona. Är det någon ost som ni inte skall fundera över priset på så är det den.

Epoisses är en så kallad tvättad kittost, den är behandlad med salt och tvättad i Marc de Bourgogne under lagringen. Epoisses är först ut av de tvättade kittostar jag tänkt lägga tyngdvikten på under november månad.

Alla kittostar smakar bra med Salinas, dess sälta och sötma gifter sig bra med de starka ostarna. Fina Rågkex och Lätta Dinkelkex är alltid favoritkex till ostar av hög kvalitet. De är enkla i smaken och låter ostarna få tala.

Trevlig helg!
/ Jenny

En kommentar till “Fredagsmys med Epoisses”

  1. Cecilia A

    Skall strax ut och handla till kvällen.Tack för härlig inspiration!

Lämna en kommentar