Ost, kex & crostini

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck Fråga Ostexperten!

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck

Kanelbullens dag (med ost)

I dag är det ingen vanlig dag för i dag är det kanelbullens egen dag! Kolla in ett görgott kanelbullerecept på www.sarabakar.se – smaskigt med Philadelphia-glaze!

Sicket påhitt, allt skall firas nu för tiden: kanelbullen, ostkakan och Fetaosten har alla egna dagar. Undrar just när Göteborgs Utvalda kex skall få en egen dag? Men, i vilket fall som helst, löjligt eller inte så missar jag bullfika på barnens dagis i dag, jag sitter nämligen på tåget på väg upp till Stockholm.

Hoppas hoppas att stockholmarna jag skall träffa kommer att gilla de långlagrade svenska hårdostar jag har med mig. Vi har lagrat ost i många år i min familj – redan 1931 köpte min morfar Hugo ett gammalt nerlagt mejeri i Bredöl, utanför Nossebro i Västergötland. Innanför tjocka stenväggar som håller samma temperatur året om förädlar vi Herrgård, Grevé och Prästost, en och annan Hushållsost sparar vi också till jul.

Det är lätt att glömma av vad det är man egentligen äter, men en ost som har några månader på nacken har varit med om både det ena och det andra. Att man vårdar den ömt är livsviktigt, ost är ett av våra mest långlivade och påverkningsbara livsmedel. Det här kan jag skriva om i timmar men nu är snart tåget framme och jag måste sluta. Får fortsätta beskriva förädling en annan gång.

Glöm nu inte att ta en kanelbulle till trefikat!!

Lämna en kommentar