Ost, kex & crostini

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck Fråga Ostexperten!

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck

Mer plommon!

Solen bara skiner och skiner och jag bara njuter och njuter – vilken höst!

Jag lovade er ytterligare ett recept med plommon och här kommer ett som jag gjorde häromveckan. Många gånger upplever jag att när marmelad får stå några dagar så försvinner beskan. Garvsyra kan vara påtagligare i nykokt sylt och i detta fall stämde det absolut!

Plommonkompott med vaniljstång
0,6 kg trädgårdsplommon från min granne Maria, vet ej sort, inte jättesöta
2 dl socker
1 vaniljstång
En skvätt balsamvinäger

Koka samman. Skumma försiktigt så du inte får med all vanilj, ca 45 min till en timma borde vara lagom på spisen. Tänk på att alltid hälla sylt och marmelad på rena burkar.

I mitt fall la jag kompotten på en favoritost. Taleggio är en italiensk halvmjuk kittost gjord på komjölk. Den tillverkas i och omkring staden Taleggio i Lombardiet. Osten lagras vanligen 6–10 veckor och doftar mer än den smakar.

På kexfronten blev det denna kväll en salig blandning av Utvalda, närmare bestämt från asken med dem fem bästa.

I vår butik i Saluhallen har vi en liknande ost på getmjölk som är helt oslagbar, finns säkert i Stockholm och andra större städer eller i en bra ostaffär för delen.

Nu skall jag ge mig på att koka äpplen och päron framöver.

 

/ Jenny

Lämna en kommentar