Ost, kex & crostini

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck Fråga Ostexperten!

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck

Ostmässa i Alsace

Getost, Alsace

Jag är nyss hemkommen från ett par dagar i Tyskland där jag besökt en ostmässa som en av våra leverantörer anordnade.

Vi lyfte från Landvetter tidigt på söndagsmorgonen och var framme på Frankfurt flygplats vid niotiden. Då flygplatsen är enormt stor så fick vi en minst sagt uppfriskande promenad innan vi kom fram till det tåg som skulle ta oss till vår destination: Kehl. Det var inte så dumt att sjunka ner i tågsätet och se Alsace-landskapet glida förbi utanför fönstret.

Väl framme, efter en kvick incheckning på hotellet, begav vi oss till mässan. Hela arrangemanget var väldigt fint med massor av gott att smaka, dofta och känna på. Förutom alla fantastiska ostar som dukats upp fanns också mycket andra delikatesser såsom te, choklad, kaffe, vin, bakverk och massor av olika roliga kex – kanske någon blivande kamrat i Utvalda-serien, vem vet? Vi smakade bland annat på franska desserter som vi blev alldeles lyriska över och som absolut kommer att finnas i butiken när vi öppnar igen i december.

För ostarna hade man byggt något som temperatur- och luftfuktighetsmässigt närmast kan beskrivas som en grotta. Här inne kunde man verkligen botanisera bland ostar av alla de slag. På bilden ser ni snygga getostar, pastöriserade men mycket lika opastöriserade original från Loire!

Mässan avslutades med en informell middag på kvällen då besökarna minglade runt och mumsade på Flammkuchen som är något av en nationalrätt för Alsace-området. Det liknar en pizza men med en tunnare botten som täckts av crème fraîche och toppats med sidfläsk. Jättegott!

Hälsningar från ostlagret!

Lämna en kommentar