Ost, kex & crostini

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck Fråga Ostexperten!

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck

Plommon!

Ja, jag vet att jag alltid skriver om vädret – är det tjatigt, kanske? Men vädret just nu är så underbart att jag måste dela med mig av mina höstkänslor. Kalla, klara mornar och varma dagar!!!

Trädgårdar runt om dignar av frukt. En arbetskamrat berättade att det fanns en app där man kunde söka efter folk som ville bli av med frukt, den hette något med palla – kul idé tycker jag.

Själv gick jag en runda i måndags när jag kom hem från jobbet och då träffade jag på min vän Maria som bor i samma område som jag, hon erbjöd mig att plocka lite plommon.

Kokade därför två plommonkompotter igår kväll – en lite mer matig med styrka och en sötare variant. Den som påminde mer om en chutney kokade jag med lök, lime och chili. Tänker att den skulle passa med en öl och lite tapas på t ex den spanska osten Manchego gjord på fårmjölk, oliver och starka korvar. Salinas-kexet får jag alltid dille på under hösten. Det är lustigt att inte bara ostar och vin känns säsongmässiga, utan även kexen har efter lång kamratskap delats upp efter säsong.

Recept plommonkompott

6 dl urkärnade och uppskurna plommon
2 dl brun farin
½ rödlök
½ lime frukt
1 msk sweet chili
Lite salt

Koka samman på svag värme i ca en timma. Skumma vid behov.

Soliga hälsningar från Jenny

Lämna en kommentar