Ost, kex & crostini

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck Fråga Ostexperten!

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck

Salinas med Langres och plommonkompott

Idag är det ännu en helt underbar höstdag, jag sitter på mitt kontor på Nääs fabriker utanför Göteborg och är helt uppslukad av vyn utanför fönstret. Eftermiddagssolen sänker sig sakta över en gammal ek som står precis i vattenbrynet. Trädet har fortfarande alla sina löv kvar och kronan ser nästan ut som en Langres – lämpligt, va? Tänkte nämligen skriva några rader om denna fantastiskt vackra brandgula ost från Champagne idag.

Langres är en av få ostar från området Champagne… av någon anledning satsar man mer på buteljering i området. Langres är en tvättad kittost. Det betyder att man under lagringstiden behandlat osten, tvättat den med saltvatten och ytterligare ett jästämne som får osten att bli så färgstark utan att smaka det minsta ammoniak.

Langres tillverkas i två olika storlekar, 7–9 cm eller 16–20 cm i diameter. Osten lagras i mycket fuktiga källare under två till tre veckor och under tiden tvättar man osten regelbundet.

Självklart har jag kokat ihop en lite smarrig kompott och listat ut vilket av de Utvalda kexen som passar bäst till. Denna gång föll lotten på Salinas, som så ofta när det handlar om tvättade kittostar.

Plommonkompott med anis

0,5 kg plommon
1 dl lönnsirap el liknande
0,5-1 msk anis

Koka samman ingredienserna i ca 40 minuter, fiska upp lite skal och skumma kompotten under kokningen.
Låt svalna och häll upp på rena burkar innan du kyler kompotten.

Nu skall jag åka hem till man och barn och på hemvägen ringer jag nog pappsen för att se om de fällt någon älg idag. Vilket väder de får i år, alla fiskare och jägare. Hummerpremiären var ju lika vacker den om jag minns rätt!

En kommentar till “Salinas med Langres och plommonkompott”

  1. Mums smarrigt! Tänk vad jag lär mig mycket genom att läsa din härliga och inspirerande blogg.

    kram anna

Lämna en kommentar