Ost, kex & crostini

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck Fråga Ostexperten!

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck

Stinkfavoriten Reblochon

Vintrigt och isigt så in i norden har vi det i Sverige just nu. Om sanningen skall fram har jag nog ramlat ordentligt minst 10 gånger den senaste månaden. Kanske för att man alltid bär på något eller några, mina två 2-åringar väger just nu någonstans mellan 12 och 13 kg – en vikt jag är van att bära. Varför? Jo, för en svensk hårdost typ Herrgård eller Greve väger precis så mycket. Men oftast väljer jag att bära en ost i taget och det valet har man inte alltid när det gäller tvillingar.

Kanske är det på grund av det gråa vintervädret som jag valde en himmelsblå tallrik för veckans lilla osttips!

Reblochon är en stinkbomb från Alperna som har mycket smak och doft men får man tag på en perfekt mogen ost är det en absolut favorit.

Sägnen om Reblochon är den att förr i tiden när man betalade sin skatt eller sitt arrende med mjölk, var bönderna så fiffiga att de inte mjölkade ur korna helt. När skattmasen begett sig av fanns en slatt kvar och av den mjölken ystade man då en extra fet och god ost.

Låt Reblochon bli rumstempererad, du kan faktiskt stoppa in den i 150-gradig ugn några minuter men se upp så den inte börjar smälta för mycket.

Servera den varma osten tillsammans med någon av alla goda delikatesspotatisar, till exempel sparris- eller mandelpotatis. Gott är också att servera lufttorkade charkuterier och syltlök till.

Salinas i Utvaldaserien är ett jättetrevligt kex till ostar som har mycket smak och lite lantlig karaktär som just Reblochon har. Salinas är lite söt/salta och det gör sig väldigt bra till ost.

Mys på i vinter-Sverige och förbered er på att ostar från Alperna nog blir lite av ett tema några veckor framöver!

Hälsningar Jenny

Lämna en kommentar