Ost, kex & crostini

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck Fråga Ostexperten!

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck

Påsk!


Jag kom nyligen hem från ett vårigt besök i Paris tillsammans med min familj, det är väldigt roligt och nyttigt att ibland byta miljö och få ny inspiration. Bättre inspirationsplats för en osthandlare än Paris finns nog inte. Vi var runt i hela stan, såg olika sevärdheter och det blev även en del besök i olika typer av matbutiker, ständigt på jakt efter intressanta ostar och roliga kex.

Våren är ju tiden då det bara sprudlar av energi och det fullkomligt knakar i växter när de är på väg att slå ut. Det får mig även att tänka på alla de fantastiska unga ostar som vi smakade och doftade på, vilket i både doft och smak påminner om växtligheten då de avger löften om fantastisk smak och utveckling.

Färska getostar har det varit ont om de sista månaderna och det har sin naturliga förklaring, getterna går helt enkelt i sin under tiden då det är dräktiga
. Under våren föds massor av killingar och getterna ger på nytt mjölk till både avkommor och osttillverkning . Då getostar ofta är små och unga märks det tydligare än t.ex

often remains untreated, compounded by its psychological generic viagra online – consider increased risk of bruising with.

. stora komjölksostar som tål att lagras mycket längre och därför alltid finns i ostdiskarna.

Påsken står inför dörren och jag vill tipsa om tre olika sorters ostar. Först och främst getostarna som jag redan nämnt, smaksätt dem gärna med färska eller torkade örter med eller utan olja eller honung. Rosépeppar är både snyggt och gott tillsammans med en skiva chèvre. Munster är en tvättad ganska så smakrik ost från Alsace med en rejäl stalldoft men jättegod och trevlig att servera med kummin. Kan va kul till påsk snapsen ofta går i den kryddningen
. Glöm inte våra svenska stoltheter, långlagrade klassiker som Prästost, Cheddar eller Västerbotten, alltid ett säkert kort till påsklunchen. Servera med Dinkelkex och Rågkex eller varför inte en låda Göteborgs Utvalda fem bästa kex till ost. I skrivande stund kommer jag på att jag faktiskt inte såg en enda ask som liknade den med fem kex i när jag var i Paris, synd om fransmännen för den är väldigt bra – finns en smak för alla.

Tips! En halvtorr Riesling med mycket syra kvar, smakar bra både till sill, ägg, kex och ost!

Glad Påsk på er alla och hoppas att ni vill följa mig under våren för nu är det dags att börja fira med ost och kex igen under många helger under våren: pingst, konfirmation, student och Sveriges nationaldag är bara ett axplock av alla höjdpunkter.

Lämna en kommentar