Ost, kex & crostini

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck Fråga Ostexperten!

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck

Slutet på värmen!

Efter två semesterveckor i Kroatien kan jag konstatera att Kroatien inte är något direkt ostland.

Jag har egentligen bara träffat på två typer av inhemska ostar. Färskosten som den ni ser på fatet ovan och en hårdare typ gjord på komjölk. Ingen av dom är dålig men heller inte någon direkt smakupplevelse.

Nej, här i Kroatien är det grönsaker som gäller tillsammans med grillat!

Vi har gjort många fantastiska sallader med tomater och persikor som bas. Tillsammans med till exempel kikärtor och mild nästan genomskinlig lök, blir det mums.

Att ha deras olika färskostar till, toppade med olivolja, vinäger, peppar och flingsalt har känts fräscht och gott. Ett substitut till feta grillsåser. Testa gärna för liknande resultat med italiensk Ricotta hemma i Sverige.

Toppad Ricotta funkar föresten också väldigt bra som dipp med salta kex till drinken i värmen.

Tack Kroatien för två grymma veckor, jag kommer sakna nektarinerna och persikorna mer än färskostsrna  även om till exempel ”nackkudden” var ett kul inslag!

/ Jenny ☀️

Lämna en kommentar