Ost, kex & crostini

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck Fråga Ostexperten!

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck

Lucka 1: Comté

Hårdosten Comté tillverkas i mycket stora, runda formar. Höjden är cirka 9–13 cm och en hel ost kan väga 30–35 kg. Tillverkningen av denna ost i Franche-Comté är mer än 1000 år gammal. Osten tillverkas under sommarhalvåret uppe i bergen, 1000 meter över havet. Korna mår som bäst just då och ger en massa fin och näringsrik mjölk. De stora, runda ostarna var ett sätt att konservera mjölken under långa och bistra vintermånader förr i världen.

Comté är god som den är på ostbricka och påminner mycket om kanske mer kända Le Gruyère från Schweiz. Comté smälter också mycket bra på en Croque-Monsieur eller i ostfondue.

Comté är en jättestor ost och lite brunaktig i den naturliga skorpan. Osten är ljusgul till gul inuti. Konsistensen är hård men också smidig, osten går att hyvla till en ”lyxigare frukost”. Doften av Comté påminner om smör och hasselnötter och smaken kan få en att bli påmind om brända mandlar, torkad frukt och naturligtvis mjölk.

Bästa kexkombon: Havssaltade kex och Fina Rågkex.
Mitt vinförslag är vita viner på druvan Chardonnay, gärna något fatlagrade.
Gott till Comté är torkade aprikoser och nötter.

Lämna en kommentar