Ost, kex & crostini

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck Fråga Ostexperten!

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck

Lucka 10: Skärvångens Rosa-Lina

Skärvångens Rosa-Lina är en tvättad kittost från Skärvångens Bymejeri i Jämtland, som ägs och drivs av tre familjer sedan 1999. Deras specialitet är att tillverka dessertostar av mjölken från byns ko- och getbestånd, men man köper även in mjölk från grannbyar för att klara av sin produktion.

Rosa-Lina är en tvättad kittost som är tunn vilket innebär att den lagras ganska fort till önskad smakstyrka. Den säljs i halvor vilket gör att det är en bra storlek på den även om man är ett mindre sällskap. Osten påminner om Munster från Alsace och det finns all anledning att tro att lite kopiering har varit inblandad.

Bästa kexkombon: Lätta Dinkelkex och Små Digestive.
Mitt vintips är att prova ett vin på druvan Pinot Noir eller en klassisk Alsace.
God att servera med lite hjortronsylt från Jämtland.

Lämna en kommentar