Ost, kex & crostini

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck Fråga Ostexperten!

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck

Lucka 12: Stilton

Stilton är en blåmögelost som kommer från England, närmare bestämt tre counties: Derbyshire, Leicestershire och Nottinghamshire. Och för att komma med mera siffror så är det bara sju mejerier som tillverkar Stilton, men de producerar över en miljon Stiltonostar per år. Osten är döpt efter staden Stilton och dess popularitet har fått hjälp av kända författare som Daniel Defoe.

Det exakta receptet och tillverkningssättet hålls hemligt av Stilton-producenterna, men den pressas inte under tillverkningen utan läggs i cylinderformar med hål i sidorna. Sedan vänder man osten regelbundet under första veckan så att restvasslen kan rinna av, därefter mera sällan. Efter det görs en mängd hål i sidan på osten så att mögelaktiviteten ska komma igång. Osten lagras i tre månader.

Osten är 30–39 cm hög och diametern är 15–23 cm, vikten är från 6,5–8 kg. Skorpan är gulaktig med vita fläckar och skorpan blir hårdare samt brunare desto äldre osten blir. Inuti är den krämvit med blåmögel som förgrenar sig vackert. Stilton har en mer tydlig syra som inte finns hos andra blåmögelostar.

Bästa kexkombon: Små Digestive och Fina Rågkex.
Mitt vintips är portvin, madeira eller ett annat dessertvin.
Prova att fylla selleristjälkar med Stilton och päron vid sidan av, jolly good som de hade sagt i England. Och pepparkakor såklart.

Lämna en kommentar