Ost, kex & crostini

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck Fråga Ostexperten!

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck

Lucka 22: Engelsk cheddar, pastöriserad

Cheddar är en engelsk hårdost som görs på både pastöriserad och opastöriserad komjölk, mer om den opastöriserade varianten imorgon. Pastöriserad Cheddar är de ostar som smaksätts med whisky eller portvin. Så långt tillbaka som år 1170 finns det antydningar om en ost från byn Cheddar i det västengelska grevskapet Somerset.

Cheddar är cylinderformad med en diameter på cirka 35–38 cm och kan väga upp till 27 kilo. Men de smaksatta ostarna görs oftast i mindre storlek, med en vikt på cirka 250 g–4 kg.

Bästa kexkombon: Havssaltade Kex och Fina Rågkex.
Om du har en whiskycheddar så prova med lite whisky, och har du en portvinscheddar så prova med lite portvin.
På lite vörtbröd blir det inte dumt.

Lämna en kommentar