Ost, kex & crostini

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck Fråga Ostexperten!

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck

Lucka 5: Fourme d’Ambert

Blåmögelosten Fourme d’Ambert har en mer än tusenårig historia. Fourme är namnet på det runda, höga fat på vilken ostmassan hälls upp, Ambert är namnet på en liten stad i regionen Loire-Puy-de-Dôme. Ostens cylindriska form är mycket ovanlig och gör den lätt att känna igen och enkel att handskas med.

Fourme d’Ambert lagras i en till två månader. Den mjuka och smakrika osten kan avnjutas som den är, men det finns också en tradition att göra ett hål i osten i vilket man häller eau-de-vie (brännvin). Lika bra men inte lika franskt är att hälla i portvin istället, som är en tradition i England till Stilton.

För alla er som älskar Saint Agur, försök att hitta Fourme d’Ambert – ni kommer inte bli besvikna! Lite mindre fet och lite mer smak.

Bästa kexkombon: Fina Rågkex och Små Digestive.
Mitt vinförslag är ett portvin, madeira eller en söt muscat.
Superbra till pepparkakor och fikonmarmelad.

Lämna en kommentar