Ost, kex & crostini

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck Fråga Ostexperten!

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck

Lucka 7: Reblochon

Den tvättade kittosten Reblochon är en av de mest välkända ostarna från Savoie. Precis som hos många andra ostar finns det en historia som går tillbaka ända till 1300-talet. Då betalade bönderna arrende till markägarna i förhållande till hur mycket mjölk boskapen gav. De dagarna markägarna kom för att kontrollera mjölkades korna inte riktigt ordentligt och man betalade på så sätt ett mindre arrende. När markägarna hade gått mjölkades korna på den sista mjölken och det är på den man ännu gör Reblochon.

Osten är rund, platt med ett orangegult skal som är täckt med ett fint vitt dun, inuti är osten benvit. Är osten gårdstillverkad är osten märkt med en grön etikett, och om den är fabrikstillverkad med en röd etikett. Den märkningen har den gemensamt med många andra franska ostar.

Bästa kexkombon: Salinas och Lätta Dinkelkex.
Mitt vintips: Bourgogne, både röd och vit.
Här är det gott med mostarda, som är en italiensk söt/stark inläggning på till exempel päron eller äpplen.

Lämna en kommentar