Ost, kex & crostini

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck Fråga Ostexperten!

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck

Lucka 8: Robiola

Färskosten Robiola är från Italien och görs främst i norra delarna av landet. Den vi jobbar med görs i Langhe, Piemonte och är på ko-, får- och getmjölk. Redan de gamla romarna tillverkade Robiola och det efter samma recept som den görs idag. Namnet Robiola tros komma från det gamla latinska rubium som betyder röd, vilket får sin förklaring i att när osten mognar så får skorpan en orangeröd färg.

Det görs flera olika varianter av osten. Robiola di Roccaverano är från den lilla staden Roccaverano i Piemonte och finns i två olika varianter där namnet antingen avslutas med Classica eller DOP. Den som kallas Classica är skyddad av Slow Food Presidium då man gör den enbart på getmjölk, ursprungligen på getter av rasen Roccaverano, men de har i dag delvis ersatts av raser som betar på högre höjd. Men man jobbar på att beståndet av Roccaverano-getter ska skyddas och utökas. DOP-osten är också på getmjölk men man får enligt nuvarande regelverk använda upp till så mycket som 85 procent komjölk i osten.

Robiola är en rund och låg ost, cirka 10–14 cm i diameter och 4–5 cm tjock. Det finns knappt någon skorpa och den är vit och krämig inuti. När den mognar så blir den halmgul inuti och orangeröd på utsidan.

Bästa kexkombon: Salinas och Havssaltade Kex.
Mitt vintips är en Chardonnay om ni äter en färsk ost, och vid mer mogen ost till exempel en Gewürztraminer.
Den färska osten är fantastiskt god med färska frukter och bär.

2 kommentarer till “Lucka 8: Robiola”

  1. Annica

    En helt underbar ost. Vi hade en marmelad på päron och om jag inte minns fel, senap(?). Längtar tills jag kan äta den igen i september, när bebisen tittar ut.

    Om ni shoppar, se till att ha ordentlig åtgång. Personligen rekommenderar jag en ost per person. Risken är att det inte räcker!

  2. Susanne

    Det låter ”gött”. Den måste testas,men var köper man den..

Lämna en kommentar