Ost, kex & crostini

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck Fråga Ostexperten!

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck

Lucka 9: Sainte Maure

Getosten Sainte Maure är från Touraine, Tours i centrala Frankrike. Dess anor går tillbaka till 700–800-talet då områdena invaderades av araber som förde med sig sina getter. Namnet på orten Sainte Maure syftar på den mur som på 700-talet gick till Poitiers. Sainte Maure kallas också en av de mest erkända och välkända getostarna från orten.

Det som är utmärkande för Sainte Maure är halmstråt som går genom ostens mitt, som skall hjälpa till att hålla ihop osten och även bidra till en naturlig ventilering under lagringen.

Den är långsmal, cylinderformad med ett svart sotskal och har mjuk, lätt syrlig getsmak med inslag av hasselnöt.

Bästa kexkombon: Fina Rågkex.
Mitt vintips är Sancerre, eller varför inte en Vouvray?
Här passar det gott med färskt saltat smör och honung.

Lämna en kommentar