Ost, kex & crostini

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck Fråga Ostexperten!

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck

Tut tuuuut!

Över hela stan hörs tutande bilar fyllda med skrikande lyckliga studenter. I snart en vecka har studenterna totalt tagit över Göteborgs paradgator, men men.

Väl hemma bjuds det på buffé, en måltid som ska passa alla åldrar – allt från mor- och farföräldrar till kusinbarn och grannar.

Ett fantastiskt tillfälle att bjuda på ost och kex, vem har varit på en student utan en rejäl Brietårta på buffén? Goda kex till Brie är Salinas och för den som gillar ett sötare kex är Digestive inte helt fel heller. Servera med hela päron och låt gästen själv bestämma hur stor bit han eller hon vill skära. Lite fikonmarmelad till är alltid populärt.

En Brietårta skulle jag placera i slutet av buffén. Om jag däremot skulle servera en krämig färskost eller en bit Parmesan eller Gruyere skulle den hamna i början tillsammans med Fina Rågkex och Havssaltade kex.

En sak till om Brietårtor – om det nu mot förmodan skulle bli något över så går Brie bra att frysa men tänk på att osten lätt blir lite blötare efter att den tinat upp på nytt. Dela därför osten i mindre bitar innan du lägger den i frysen, fryst ost är inget att ha i kylskåpet längre än några dagar. Glöm inte att Brie är jättegod varm, smält på bröd tillsammans med vitlök eller pesto som tillbehör till pastarätter eller soppor.

Glöm inte att uppvakta de studenter ni känner! Presenttips är en bra osthyvel eller ett Microplain rivjärn, det blir aldrig omodernt!

Nej nu sticker jag ut och doftar på min nyutslagna syrén!

Lämna en kommentar