Ost, kex & crostini

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck Fråga Ostexperten!

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck

Fira mor!


Om bara några dagar är det juni månad, årets första sommarmånad. Men innan dess skall vi hinna fira alla mammor
. Mors dag är nu på söndag den 30 maj. För min del skall jag bli firad för andra gången, mina tvillingpojkar är nu 18 månader och kanske inte helt medvetna om dagens innebörd. Förhoppningsvis glömmer inte deras far av deras mammas dag, förra året fick jag Leila Lindholms bakbok och hoppas självklart på den nyutsläppta uppföljaren nu på söndag.

När det gäller min egen mor så är hon inbjuden till oss på middag, jag tror det blir grill.

Min mamma är uppvuxen i en ostfamilj precis som jag, och jag driver idag hennes pappas (min morfars) ostbutik. Kanske skulle man tro att man då bara gillar de allra bästa och mest ovanligaste ostarna men i min mors fall är det verkligen inte så, hon älskar helt vanlig fetaost mer än allt annat. En sak som är säker är att det är hon inte ensam om för grekerna äter mest ost av alla i hela världen, mer än 20 kg ost per person och år
. Vi svenskar äter ca 17 kg ost per person och år. Undrar vilka som äter mest kex?

Fetaost är från början gjord på bara fårmjölk men idag finns det flera olika sorter att välja på. Namnet feta kommer från ordet skiva, formen som är mest typiskt för osten. Feta ost är ordentligt saltad och lagras också i en saltlag. Köper du hem en bit feta ost kan du förlänga hållbarheten genom att lägga den i en egen saltlag .

På söndag skall jag grilla lamm och göra en sommarsallad innehållande Fetaost, jordgubbar, bulgur och sallad. Tänk på att inte alltid ta Ruccola utan hellre Maché, en mildare och lite sötare sallads sort.

Till dessert blir det rabarberpaj. Ett bra tips är att göra en smuldeg på Digestivekex, det blir sött och gott och håller borta den lite beska smaken som sura pajer ibland kan få

– gonorrhoeapenile prosthesis may be associated with high rates of viagra pills.

.

Fira nu era mammor så gott ni kan, det är de värda!

Lämna en kommentar