Ost, kex & crostini

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck Fråga Ostexperten!

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck

Smakrikt

Surströmming

Så var vi då inne i mitten på augusti, med väderomslag som skiftar i takt med vinden. Ena stunden regn, andra stunden strålande sol – men visst är det väl lite det som är charmen när sommaren sakta övergår i sensommar för att senare bli till höst?

Och vad hör sensommaren till om inte kräftor och surströmming? Två gamla fina festtraditioner som går i matens tecken! Vi firar av sommaren och välkomnar hösten på samma gång, kan det bli bättre?

Till sensommarens fester är det klassiskt att låta vällagrade och smakrika ostar ta plats. Givetvis har Västerbotten en plats på bordet, liksom en smakrik kryddost med toner av till exempel kummin. En ordentligt lagrad präst är också lika rätt.

Vad gäller dessertostar så rekommenderar jag till kräftor och surströmming smakrika dessertostar som harmonierar fint med våra klassiska svenska smaker. Prova till exempel en bit tvättad kittost som Altesse eller Chaumes på ett av Utvaldas Fina Rågkex toppad med en marmelad på svarta körsbär – mums! Eller varför inte en rejäl bit Gruyère tillsammans med lite färskskuret päron – det är riktigt gott ihop. Hittar ni svensk frukt så välj det, nu när säsongen äntligen börjar närma sig.

Ha en riktigt fin fortsättning på denna härliga sensommarvecka!

Lämna en kommentar