Ost, kex & crostini

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck Fråga Ostexperten!

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck

Blött och blått!

Lakrisal- och blåbärsmarmelad

Så var man tillbaks på ostlagret, semestern är över och längtan till nästa sommar kommer snart att infinna sig. Men innan beach 2012 skall vi hinna med massa gott, till exempel mysiga höstmiddagar, julmys, alpostar och en underbar vår.

Idag har det regnat så mycket i Göteborg att bilar fått stopp och cyklister har kunnat simma och det betyder nog tyvärr att alla blåbär i skogen är dränkta. Som tur är så funkar frysta blåbär jättebra i marmeladkok. Men se upp, de stora amerikanska är inte till för att kokas = inget bra resultat.

Det är poppis med blåbär nu, testa nya Singoalla blåbär, mums!

Poppis är också lakrits i alla dess former så varför inte mixa dessa modelejon i en ostmarmelad till en blåmögelost.

Lakrisal- och blåbärsmarmelad

500 gram blåbär
1 dl socker
Saften från en halv citron
Lakrisal efter smak, ca 10 st

Koka alla ingredienser i ca 30 min och häll upp på rena burkar.

När jag provkokade marmeladen valde jag självklart att kombinera den med en blåost. Tänk bara på att inte välja en allt för stark sort utan hellre följande milda och krämiga blåmögelostar:

Cambozola
Bavaria Blå Blu
Blue Alp
Montagnolo
Kornblomst

Till en marmelad som denna väljer jag ett naturligt kex som absolut inte tar överhand. Lätta Dinkelkex låter lakritssmaken få finnas kvar.

Simma lugnt / Jenny

Lämna en kommentar