Ost, kex & crostini

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck Fråga Ostexperten!

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck

Blanc de blancs

Champagne blanc de blancs

Tisdag eftermiddag, två av fem dagar på jobbet avklarade och snart är det helg igen. Helgerna är mysiga under hösten. Många av oss har säkert redan hamnat i den trötta vardagen och man vill bara njuta och mysa på fredagskvällar.

I fredags hade vi en sak att fira, min sambo och jag, så vi delade en flaska champagne, mums. Det var en Blanc de blancs (som betyder vit från vita), en champagne tillverkad av enbart druvan Chardonnay. I vanliga fall används tre olika druvor vid framställning av champagne: den gröna druvan Chardonnay samt de blå druvorna Pinot Noir och Pinot Meunier. Används bara blå druvor kallas det Blanc de noirs.

Till champagnen bjöd jag Glenn på en ganska färsk Crottin de Chavignol, som är en getost från Loiredalen. Osten är puckformad och inte större än en golfboll. Den har en naturlig yta som kan variera allt från luden till ganska så hård efter ostens ålder. Jag hade köpt färska fikon också, lova mig att passa på att göra det – de är som allra bäst just nu. Hallonen var tänkta till barnen, men oj vad goda de var till champagnen, getosten och Utvaldas Fina Rågkex. Ni måste bara prova, sicken kanonkombo!

Hem och mys med er till helgen! Då kommer det säkert ha blivit kallt också för den här värmen sviker oss nog snart.

Hälsningar från ostlagret!

Lämna en kommentar