Ost, kex & crostini

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck Fråga Ostexperten!

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck

95 procent manchego

Manchego


Jag älskar att blogga på tåg, det går så lätt att skriva
. Med bra musik i lurarna hamnar man liksom i sin egen lilla bubbla och man kan inte göra ett dugg åt tiden
.

Just nu sitter jag på ett snabbtåg mellan Albacete och Madrid
. Jag är på väg hem efter att ha varit på QUESAB 11, en ostmässa med minst sagt massor av manchego-ost.

I regionen La Mancha är man stolt över sin ost, jag tror nog att nästan 95 procent av mässan jag var på bestod av manchego. Många väldigt lika, men några stack ut och var helt underbart goda. En producent jag träffade på var fantastisk: fru Navaloshaces, välsminkad och mycket snyggt klädd. Hon talade inte ett ord engelska men det lyste självkänsla och kvalité om henne. Till hjälp hade hon en ung skönhet som på bräcklig engelska guidade oss genom deras sortiment. Familjen Navaloshaces har 6000 får och en gård på 1000 hektar, och deras ostar tillverkas av enbart opastöriserad mjölk.

Deras manchego, som är en DOP (namn- och ursprungsskyddad), finns i tre lagringar:

  • Semicurado, 2-4 månader
  • Curado, 6-8 månader
  • Viejo-Reserva, 10-12 månader

Två av deras ostar, som tyvärr inte får bära DOP på grund av tillvägagångsättet i produktionen, var helt sagolika . Familjen visste verkligen vad de gjorde. En var lagrad i olivolja och en i lardo (grisspäck).

Olivosten, som man redan efter några veckor låter lagras i en mycket grön olivolja, var en fantastisk smaksensation
. Den komplexa blandningen från det fräscha växtriket och det mer rustika djurriket var helt makalös

NSAID’sand may be sold over-the-counter (without prescription) cialis generic.

. Den bästa ost jag ätit på mycket länge. Den stora skillnaden var att de industriella ostarna som var smaksatta med olivolja var behandlade med ett plastigt ytskikt så oljan inte hade någon chans att tränga sig in i ostmassan.

Deras andra stolthet, den som var lagrad i lardo, var en mycket rustik och kraftig ost. En typisk manlig ost som jag skall försöka sälja till kunder som har ost mer som en biprodukt och framför allt satsar på bra kött. Lardo-osten skulle passa utmärkt tillsammans med goda charkuterier och färsk frukt.

En sak som var riktigt kul i Spanien var att ingen bjöd på baguette utan istället på en liten torr brödsticka som påminde väldigt mycket om Utvaldas Lätta Dinkelkex. Supergott med lite membrillo, spanjorernas vanligaste osttillbehör som görs på äpplekvitten.

Dags att njuta av de sista olivlundarna innan tåget är framme i Madrid!

4 kommentarer till “95 procent manchego”

  1. Jennie

    Det låter fantastiskt gott! Det får nog bli en ostbricka till helgen känner jag :)

    Köpte ”Göteborgs Utvalda – våra fem bästa” (http://www.ostochkex.se/goteborgs-utvalda) sist och de gjorde succé tillsammans med med ostarna som rekommenderades!
    Saknade dock ditt namn och din bild på paketet :)

    /Jennie

  2. Alexandra

    Åh vad härligt det låter! Man blir riktigt sugen på olivoljaosten och kombinationen med dinkelkexen till lagrade, spanska ostar… Jag skall nog köpa mig en rioja till helgen, titta hur fin Saluhallen har blivit och köpa några olika manchegosorter och massa goda kex! Det blir toppen, tror jag…

  3. Jenny Svenson

    Välkommen!

    Hälsningar från ostbutiken

  4. Jenny Svenson

    Du får nöja dig med att se mig i broschyrer och på bloggen, kul att du följer min lilla ostskola!

Lämna en kommentar