Ost, kex & crostini

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck Fråga Ostexperten!

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck

Bästa kombon!

I går hade jag en rätt tuff dag, det gick i ett. I och för sig var det mycket som var bra, men när jag kom hem var jag helt slut.

Killarna var och simmade och jag hade lovat fixa middag, men jag orkade inte utan tinade några frallor – det fick bli te och mackor.

Jag vet att jag är en lyckans ”ost” och förstår självklart att inte alla har en Chabichou stående i kylen för jämnan men det hade jag i går. Att sluka några snabba Fina Rågkex med en av världens bästa getostar toppad med hemkokt blåbärssylt är svårslaget när man är riktigt hungrig!

Chabichou är en klassisk getost från Loire som påminner om mer vanliga men mindre Crottin de Chavignol. Osten vinner på att lagras och blir då mer mjölkig/smörig i smaken och nästan lite som krita i konsistensen.

För er som inte är osthandlare är kombon vanlig chevré och blåbärssylt från BOB säkert en nästan lika härlig upplevelse.

 

Snabb blåbärssylt

1 liter blåbär

2 dl socker

1 vaniljstång

1 lime

 

• Koka samman alla ingredienser i ca 45 min, skumma alltid alla marmelader efter uppkok.

• Avsluta med lite potatismjöl om marmeladen känns allt för lös.

• Häll upp på en ren burk och förvara i kylen för längre hållbarhet.

Lämna en kommentar