Ost, kex & crostini

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck Fråga Ostexperten!

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck

Berusande ostar

Häromdagen var det höstdagsjämning och det var precis som om att solen kunnat läsa sig till det i almanackan. Hösten kom springande i ilfart och min man och jag öppnade höstens första goding Châteauneuf-du-Pape.

Det lite mer kraftiga vinet i en så typisk fransk tappning satt som smäck efter en lång vecka i fredagskväll. Mina små tvillingar verkar också känna att det har blivit kallare för de har äntligen slutat sparka av sig täcket under nätterna. Mitt sista hösttecken är att det för en stund sedan haglade så mycket att jag trodde taket skulle falla in och jag bestämde mig för att tända en brasa innan jag satte mig ner för att blogga lite om ost och kex.

Nu är det oktober och druvskörden närmar sig med stora steg i södra Europa och i min butik har vi flera olika sorters berusade ostar.

Berusade ostar, vad är det tänker ni väl då? Jo, det är ostar som är lagrade i druvresterna från vintillverkningen.

Ostarna tillhör oftast familjen hårdost men det finns några mjukare sorter också som är lättare att lägga på kex. Välj alltid ett lättare kex med inte för mycket smak när du har en ost som är smaksatt, det blir annars lätt lite för mycket för munnen att förstå sig på.

Berusade ostar är kul och jättegoda men kan vara lite svåra att hitta. Är ni i en ostbutik eller delikatessbutik den närmaste tiden så fråga om de har berusade ostar, om inte kan de kanske beställa hem till nästa gång du kommer.

Att kombinera ett vin av en specifik druva med en ost som lagrats i ett skal/kant av samma druva är helt klart en hit att bjuda på!

Ut och leta berusade ostar och ni kommer inte bli missnöjda!

Hälsningar Jenny

Lämna en kommentar