Ost, kex & crostini

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck Fråga Ostexperten!

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck

Klassikern Comté

Comté

Solen skiner utanför kontorsfönstret, vilken underbar vinterdag! Kontrasten är enorm från värmen i Thailand men samtidigt är det skönt med olikheter, visst var värmen underbar men ett kallt och krispigt Sverige går inte heller av för hackor!

Glenn har åkt till Karlstad för att vara med på en vin- och delikatessmässa, med sig hade han den franska klassikern Comté – en av Frankrikes vanligaste hårdostar.

Comté tillverkades från början i regionen Franche-Comté men idag är det också tillåtet att tillverka denna enorma ost på uppemot 50 kg i Rhône-Alpes. Däremot är det ett måste att använda sig av mjölk från korasen Montbeliarde.

Comté tillverkas med fördel under sommarhalvåret då korna går ute och betar på hög höjd och erbjuds en bred flora med massor av nyttigheter. Samma kor tas under hösten in och fodras enbart med torrt hö, inte hö-silage, och av vintermjölken görs sedan populära Vacherin Mont d’Or. Comté är AOC-märkt sedan 1976, det betyder att det är en av Frankrikes första ursprungsskyddade ostar.

Comté är en av Frankrikes vanligaste ostar och den används i både matlagning och på ostbricka, gott att dricka till är en torrare chardonnay. Comté är mycket lik Le Gruyère från Schweiz men upplevs lite fruktigare i smaken, det beror nog på att ytan är torrare och inte tvättad på samma sätt som sin schweiziska vän.

Apropå lika ostar var det någon som undrade över skillnaden mellan herrgård och grevé med tanke på att båda ostarna härstammar från emmentaler. Själv tycker jag att herrgård påminner om Comté och Le Gruyère och att grevé påminner om mer söta emmentaler!

Dags att sticka ut i det fina vädret, det är ju faktiskt sportlov här i Göteborg just nu!

Hälsningar från ostlagret :-)

Lämna en kommentar