Ost, kex & crostini

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck Fråga Ostexperten!

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck

Mimolette – ett lagrat bowlingklot

Mimolette

Två av mina arbetskamrater åker söderut imorgon, till Medelhavet. Nej, jag är inte det minsta avundsjuk. Jag sitter ensam på ostlagret och sommarregnet öser ner utanför fönstret. Och jag som hade tänkt rida ut en sväng i eftermiddag.

Kanske blir det så att jag stannar kvar här istället, går en trappa ner och pratar en stund med mina vänner ostarna. De bästa med att ha ostar som vänner är att de är levande och behöver min omvårdnad, men jag vet samtidigt att jag inte kan förvänta mig något tillbaks. Att ge är så fantastiskt givande, men att ta emot kan ibland vara det mest besvärliga som finns. Ostarna på lagret kan ju bara betala tillbaks på ett enda sätt: genom att bli så goda som möjligt. När jag reser i Italien och Frankrike möter jag ofta ostar som lagras till klassisk musik eller bredvid röda mattan. Kanske något att tänka på!

Jag hade tänkt skriva några rader inför midsommar men jag tappade liksom sommarfeelingen och väljer därför att presentera en gammal lagrad goding till rosévin – som i och för sig är somrigt.

Mimolette

Mimolette, eller Boule de Lille, är från början en Edamer-liknande ost från norra Frankrike. Men efter lagring, som ofta inte är mindre än två år, är osten torr och knastrig. Lite kolatoner och brända hasselnötter känns igen i smaken.

En kul ost som är alldeles brandgul, och det sägs att en genuin ost färgats med enbart morot (karoten). Mimolette är alldeles rund och nästan stor som ett bowlingklot. Allteftersom osten lagras blir ytan skrovligare och nästan lite mjölig.

I Frankrike kan man i många affärer köpa flagor av Mimolette i en liten ask, gott till aperitif eller som smaksättare i sallader. Absolut en favorit!

Fler midsommartips kommer under helgen eller på måndag.

Hälsningar från ostlagret!

Lämna en kommentar