Ost, kex & crostini

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck Fråga Ostexperten!

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck

Mögliga ostar

Crottin de Chavignol

Kan mögel verkligen vara bra? Ja, det kan man ju fråga sig. Men med tanke på att jag är inne på väldigt gamla ostkamrater för tillfället är det svårt att undvika!

På bilden ser ni några mögliga små juveler från södra Loiredalen. Från byn Chavignol kommer en mycket klassisk getost: Crottin de Chavignol. Som ung är osten helt vit och syrlig i smaken men allteftersom den blir äldre blir den mer och mer mögelbeklädd. Samtidigt som den blir torrare och rasar i vikt, och får en mycket tydligare karaktär. En färsk Crottin väger cirka 80 g men efter några veckors lagring väger osten inte mer än 60 g.

Crottin är god inlagd i olja och örter eller som chèvre chaud, men att njuta den som den är med en klassiker från Loire i glaset – Sancerre eller Pouilly Fumé – rekommenderas varmt!

Hälsningar från ostlagret!

En kommentar till “Mögliga ostar”

  1. Det vattnas i munnen, blir till att köpa i helgen.

Lämna en kommentar