Ost, kex & crostini

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck Fråga Ostexperten!

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck

Ost på påskbordet


Jag sitter och funderar över min egen påskmiddag

. Ska jag bjuda på ost eller inte? Det är bara det att mina gäster liksom förväntar sig att det dyker upp en liten ostbit någonstans under middagen. Våren får mig att tänka på bubbel. Kanske äkta champagne eller ett mousserande vin från något annat land än Frankrike.

Kanske skulle vi börja påsklunchen på verandan med bubbel och snittar gjorda på kräm av lagrad svensk hårdost och Havssaltade kex? Hårdostkrämer kan man göra hur många som helst och med en massa olika smaker
. Jag tänker använda samma ost som sedan ska ackompanjera sillen, till exempel lagrad prästost eller västerbottensost. Riv osten och blanda med en klick crème fraîche och smaksätt med egentligen vad du vill. Eftersom jag tänker hålla mig till vårigt grönt väljer jag hackad gräslök och pesto.

Våren får mig också att tänka på getost
. Getmjölken är som bäst direkt efter att getterna killat. En snitt med en syrlig getost passar också bra till bubblorna. Syra och syra, ni vet. För att balansera upp alla syror så tänker jag göra en liten sockerärtssallad till getosten. Strimla tunt, tunt och blanda med olivolja och hackade rostade hasselnötter

The advantages of Vacuum Device Therapy (VCD) viagra generic sexuality, and prepare him for understanding treatment.

.

Getosten kan man antingen göra till en kräm med hjälp av lite grädde eller crème fraîche eller servera den som den är. Skär den bara i tunna skivor. Väldigt många getostar liknar en rulle och påminner om en ost som heter Saint Maure, en klassiker från Loiredalen i Frankrike .

Getosten kommer att hamna på det lilla neutrala kexet bakat av dinkel. Jag vill ha så lite smak som möjligt till osten, så att dess lite speciella karaktär kommer fram till max. Vill man byta ut getosten mot en färskost, till exempel Cantadou, så går det jättebra. Alla älskar ju inte getostsmaken.

Nu i veckan kommer människor att vallfärda till Saluhallen i Göteborg för att köpa goda saker till påskbuffén. Visste ni att skärtorsdagen är den dag  på året då vi handlar allra mest? Vilka ostar ska jag då rekommendera? Vitmögelostar av alla de slag är jättefina så här års och passar till väldigt många olika typer av dryck. Det är ju bra om man bjuder på buffé, som vi ofta gör under svenska högtider.

Torr cider är en höjdare till brie och camembert. Servera gärna päron eller söta äpplen till efter vilken sorts frukt cidern är gjord av. Lagrade ostar är ju ett måste till sillen. Testa med de små tunna rågkexen i stället för vanligt knäckebröd. Om man tärnar eller gör stavar av osten är det enklare för gästen att ta av hårdostarna.

Hos oss på Hugo Ericson finns fortfarande lite stilton kvar, men man kan självklart använda vilken blåmögelost som helst. Allt som är sött passar den salta blåa osten. Digestivekexen, fikonmarmeladen eller portvinet har alltså samma uppgift.

Glad påsk på er alla – och jag hoppas att er påskbuffé blir en succé. Och tack för att ni tog er tid att läsa min text. Dra er inte för att höra av er med frågor om allt som kretsar kring kex, ost och vin.

Lämna en kommentar