Ost, kex & crostini

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck Fråga Ostexperten!

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck

Soliga sommarostar i tv

Camembert

Som ostexpert får man ofta frågan vilken ost man gillar bäst? I mitt fall är en lagom mogen Brie de Meaux eller en perfekt opastöriserad Camembert de Normandie oftast svaret.

Vitmögelostar passar till så mycket, både på grillen tillsammans med söta frukter i foliepaket istället för kryddsmör eller som tillbehör till en kall öl eller torr cider innan maten. Men allra bäst passar de på ostbrickan med kex och vin. Rött eller vitt spelar ingen roll så länge det är medelfylligt, alltså inte allt för sött eller för torrt.

Vitmögelostar är väldigt vanliga men de är inte så många, egentligen är det bara två olika sorter: brie och camembert. Den tredje och mindre kända är Coeur de Neufchâtel, det lilla vita hjärtat.

Gemensamt för de tre ostarna är att man måste vara försiktig med den vita sammetslena ytan. Annars kan kanten lätt bli orange och osten få en smak av ammoniak som inte är något vidare. Köp mindre bitar och oftare är en regel att ta fasta på när det gäller vitmögelostar.

Se tv-inslaget här.

Soliga hälsningar från ostlagret!

Lämna en kommentar