Ost, kex & crostini

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck Fråga Ostexperten!

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck

Solsken och kärlek

Coeur de Neufchâtel

Solen skiner över Göteborg idag, det är lite småkallt men samtidigt vår i luften. Jag njuter över att min häst kan sola sig i hagen och få tillbaks lite krafter efter en iskall vinter. Snön har nästan smält bort helt på västkusten och snödropparna har börjat titta fram lite försiktigt i trädgården. Jag känner en enorm kärlek inom mig till den stundande våren, min man, mina barn och alla mina vänner!

Tänk så lämpligt för på måndag är det ju Alla Hjärtans Dag och då är det ju mening att vi köpglada svenskar skall överösa varandra med hjärtan av alla de slag. Hjärtformade ostar hittar man framförallt i Frankrike och den mest kända heter Coeur de Neufchâtel. En krämig vitmögelost, något syrligare än Brie och Camembert och heller inte riktigt lika rinnig, supergod. Osten görs på både pastöriserad och opastöriserad mjölk och den skiljer sig då lite i både smakstyrka och doft. En annan hjärtformad ost är Coeur de Rollot, en tvättad kittost med mycket smak och doft.

När vi ändå är inne på pastörisering så måste jag passa på att nämna en mycket trevlig schweizare som besökte mig förra veckan med de mest underbara ostar. Christian Ekberg, på Terroir Suisse, var mycket övertygad om att barn som drack och åt opastöriserad mjölk klarade sig bättre från allergier, kanske något att ta till sig.

Ös nu kärlek över era närmaste och må så gott så länge!

Lämna en kommentar