Ost, kex & crostini

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck Fråga Ostexperten!

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck

Vårtecken

Nu har det börjat regna igen. Jag blir tokig på den här våren, aprilpojken vet vad han gör i år!

Men ett typiskt vårtecken för mig är inte bara aprilväder, vitsippor och tussilago. Här på jobbet är det getostens återkomst som flaggar för VÅR. Som ni vet så skriver jag ibland om en och samma familj under en längre period och nu är det getostarnas tur. Varför, jo för nu är de som allra bäst!

På bilden ser ni tre franska klassiker, alla AOP-märkta (alltså ursprungsskyddade): Sainte-Maure, Selles-sur-Cher och Valençay.

Vanligt bland den här typen av sotade getostar är att man använder väldigt lite eller ingen löpe i den opastöriserade mjölken. Ostarna är som bäst när de är mellan fyra och sex veckor. Fräscha och syrliga getostar gör sig väldigt bra med likasinnade kamrater, till exempel Utvaldas Fina Rågkex (bakade med surdeg) och till ett vitt vin med hög syra. Kanske en Sauvignon Blanc!

Hälsningar från ostlagret!

Lämna en kommentar