Ost, kex & crostini

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck Fråga Ostexperten!

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck

Syltade kantareller till Fars dag

Oj, vad tiden springer iväg och vad kallt här har blivit. Och snö, hoppsan nu är det visst vinter igen!

Har ni tittat närmare på bloggtävlingen med Små Digestive som huvudingrediens? Så många goda kombinationer som skickats in till Utvalda Blog Challenge 2010. Det blir ingen lätt match att hitta en vinnare bland alla godbitar där inte.

Apropå Utvalda kex så måste jag ge en eloge till mina vänner ute på kexfabriken som i år varit så påhittiga att de bakar pepparkaksfigurer. Både gubbar, gummor och granar. Helt klart en kul idé, men man kan ju faktiskt undra över varför ingen kommit på det förut. Är det någon som sett annat än hjärtan på köpepepparkakor förut?

Ja ja, jag är kanske lite tidigt ute men imorgon kommer all Stilton från England och då tänkte jag överraska mina arbetskamrater med lite pepparkakor till årets första smakprov, mums!

På söndag är det Fars dag och jag tänkte ge tillbaks några kantareller som vi plockat i hans skog tidigare i höstas, men nu i syltad form. Jättegott till ost och mustiga viltanrättningar, och det är precis vad min pappa gillar.

Exempel på goda ostar till syltade trattkantareller är:

Hårdostar: Appenzeller, Le Gruyère, Beaufort
Tvättade kittostar: Taleggio, Reblochon, Chaume
Kex: Salinas, Små Digestive, Fina Rågkex

Syltade trattkantareller

2 liter rensad svamp

Kryddlag:
4-5 dl svampspad
1,5 dl ättiksprit 12 %
2 dl strösocker
1 lagerblad
Färskriven ingefära, fingerstorlek
1 kanelstång
3-5 kryddnejlikor
5 vitpepparkorn
1 rödlök i skivor

Gör så här:
Sjud svampen 4-5 min i vattnet som sedan blir grunden till kryddlagen. Sila av vätskan och häll över den i en ny kastrull och tillsätt övriga ingredienser. Koka upp på nytt tills sockret smält. Fyll rena och snygga burkar med svamp och kryddlag efter eget tycke, konserveringen håller uppemot ett år.

Från mina söner till min man ”ost-Glenn” får det nog bli något annat än ost och kantareller, men med tanke på att jag fick en liten staty av Per Morberg på Mors dag så får jag nog fundera lite till. Tips tas tacksamt emot…

Hälsningar Jenny

Lämna en kommentar