Ost, kex & crostini

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck Fråga Ostexperten!

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck

Category archive: Fina Rågkex

När racletten kom till stan

Raclette

Nu är vi mitt i oktober och julen börjar göra sig påmind. Många är vi som börjat planera för vintermörkrets ljusaste högtid och för oss som jobbar med mat och livets goda väntar en period med massor av energi och bråda dagar!
Men var sak har sin tid. I helgen hittade …

Solig och vacker hummerpremiär

Hummer

Så börjar även september gå mot sitt slut och nu börjar hösten märkas på riktigt, scarfen har hamnat runt halsen och kängorna har tagit plats på fötterna igen. Övergången märktes ganska tydligt i luften – härligt friskt!
Premiärerna har avlöst varandra under de senaste månaderna, och efter kräftor och surströmming så …

Smakrikt

Surströmming

Så var vi då inne i mitten på augusti, med väderomslag som skiftar i takt med vinden. Ena stunden regn, andra stunden strålande sol – men visst är det väl lite det som är charmen när sommaren sakta övergår i sensommar för att senare bli till höst?
Och vad hör sensommaren …

Älskade Italien

Mozzarella

Så var då tiden i Italien över och och alla underbara och rena smaker är ett minne blott. Inget smakar som det gör i Italien, aldrig är olivoljan så gräsig, tomaterna så goda, melonerna så söta eller skinkorna så perfekt salta. Men framförallt är mozzarellan aldrig så färsk. Hur många gånger har …

Vilken värme!

Pont L'Évêque

Försommaren är här, oh vad härlig den är. Jag förstår verkligen att skomakaren valde tiden mellan hägg och syren som semesterperiod även om den vissa år blir väldigt kort, i år är ett sådant år. Undrar om han ens hann ha ledigt en endaste dag?
Alla varma kvällar gör att massvis …

Påskafton!

Räkröra

Finns det något bättre än påsken? Det gör det säkert, men i år är jag väldigt glad i den. Vi är friska men i behov av vila, har härligt väder, lite kallt kanske men men.
Att påskhelgen är så lång gör att man hinner med både vänner och släkt! Många bjudningar …

Favoritröra

Favoritröra på lax

Ute skiner solen men det är kallt som i januari, vart tog våren vägen? Stackars mina små snödroppar som stelfrusna ledset bugar i rabatten, snacka om att bli blåsta på våren.
Men nu är det påsk och med den måste våren komma. Om inte, så i alla fall vårkänslorna!
Tänkte tipsa om …

Sol och vårvärme i Göteborg

Rosenkvittenmarmelad

Förlåt alla ni som fortfarande har snö utanför ytterdörren, men jag bara måste meddela er att våren har kommit till södra Sverige. Visst var det Ronja Rövardotter som skrek vårskrik? Det skulle jag vilja göra idag, ljuset gör en så lycklig!
Under helgen har folk vallfärdat till Eriksberg och matmässan Passion …

Gott Nytt Ostår!

Langres

Så var denna julledighet över för oss som jobbar med delikatesser, många äro de lyckliga som i år tagit långledigt men för oss i matbranschen är nyårshandeln redan i full gång!
Jag har bara två ostar i min hjärna just nu: Langres och Stilton. Den förstnämnda till champagne och den sistnämnda …

Potkäs på teve

Potkäs

Det har verkligen varit full rulle i Saluhallen sen vi öppnade ostbutiken igen, jätteroligt! Det är så kul att träffa alla gamla och nya kunder.
För ett tag sen skrev jag ju om hur man gör en potkäs, som är ett bra sätt att ta vara på gamla ostskalkar. I dagens Mitt …

Bästa tillbehören

Tillbehör till ostar

I det senaste tv-inslaget på Mitt Kök tipsar jag om de bästa kexen och andra tillbehör till olika sorters ostar. Testa till exempel gärna getost med något syrligt som Fina Rågkex och citrusmarmelad – supergott!
Klipp: Jenny Svensson tipsar om olika ostars smakkompisar

Skräckhelg?

Tomme de Savoie

Idag är det fredag och framför oss har vi en förhoppningsvis lugn helg med inslag av skräck!
Vi skall bort i kväll och i morgon har vi långväga gäster. Skrev jag precis lugn helg? På lördag kommer Emil, 11 år, en ostälskare av rang. Sedan veckor tillbaks längtar han hem till …

Änglapink

Garrotxa

Hösten är här! Sicken dag vi haft, allt har varit så perfekt. Från dimman över dalen när jag vaknade i morse till en helt underbar solnedgång över träd i höstens alla färger för några timmar sedan.
Jag sitter hemma själv i soffan framför kockarna på tv och myser och smygdricker lite …

Skattjakt!

Hushållsost

Häromdagen läste jag om några ostar som hittats efter femtio år, de skulle tydligen auktioneras ut?!
Gammalost kan vara alldeles för stark eller allt som oftast för besk, men också – som en bal på slottet – alldeles underbar! Vi provsmakade en ostskatt i förra veckan, en treårig hushållsost som fick …

Hemma igen

Borta bra men hemma bäst, efter två fantastiska veckor på Käringön i ömsom regn ömsom solsken är det skönt att sova i sin egen säng igen. Pojkarna är glada att åter vara hemma och kunna cykla med jämnåriga kompisar, själv myser jag bland mina dahlior som börjat blomma under tiden …

Citronfeber

Chèvre och citrusmarmelad

Idag skiner solen och jag har därför kokat en gul marmelad som tack!
Ingen har väl missat att citrusfrukter är oerhört populära just nu, och då framför allt citroner. Överallt i matmagasin, kokböcker och inredningstidningar lyser det gult av fräscha citroner.
När man kokar marmelad på citrusfrukter med skal tycker jag att …

Vårtecken

Nu har det börjat regna igen. Jag blir tokig på den här våren, aprilpojken vet vad han gör i år!
Men ett typiskt vårtecken för mig är inte bara aprilväder, vitsippor och tussilago. Här på jobbet är det getostens återkomst som flaggar för VÅR. Som ni vet så skriver jag ibland …

Kryddad ost till pappa

Potkäs

Idag är det söndag den 1 april, blivit lurad än?
Vi är på väg upp till pappa för att titta på nyfödda lamm och plocka vitsippor, våren är här på riktigt och det känns så skönt!
Lovade att lägga ut mitt potkäsrecept, pappas födelsedagspresent.
Potkäs
100 g riven västerbottensost
100 g riven Parmigiano Reggiano eller …

Färdigsportat

Morbier

Idag är det sista dagen på sportlovet för många barn i Sverige och för oss i Göteborg var det nu ganska längesedan det var vinterlov. Här på västkusten är det vår i luften och både snödroppar och krokus syns i rabatter i söderläge. Men i alperna är det fortfarande många …

Blåsig adventsglögg

Stilton och dadlar

Så var även tredje advent över, den liksom blåste förbi i ordets rätta bemärkelse. I Göteborg har det blåst och stormat i helgen så någon julstämning har varit svårt att få, i alla fall utomhus. I fredags ställde de in både Luciakröning och julljuständning i centrum på grund av stormen.
Men …

← Previous PageNext Page →