Ost, kex & crostini

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck Fråga Ostexperten!

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck

Category archive: Lätta Dinkelkex

Påskafton!

Räkröra

Finns det något bättre än påsken? Det gör det säkert, men i år är jag väldigt glad i den. Vi är friska men i behov av vila, har härligt väder, lite kallt kanske men men.
Att påskhelgen är så lång gör att man hinner med både vänner och släkt! Många bjudningar …

Sportlov

Mont D'or

Idag reser massvis av göteborgare till alperna och under följande tre veckor är det resten av Sveriges alla skidsugna skolbarns tur att styra mot dessa fantastiska berg.
Jag minns en resa för många år sedan som jag var på med mina föräldrar och min yngsta syster Emma i Morzine i franska …

3 x gott!

Gruyère

Vi har haft besök i Saluhallen i dagarna tre av en fantastisk man från Schweiz – eller i alla fall med anor därifrån. Kristian som säljer schweiziska ostar till oss har ost av absolut bästa kvalité, så goda! Men vad är egentligen god kvalitet? Vi gjorde en liten gruyère-provning på …

Gott Nytt Ostår!

Langres

Så var denna julledighet över för oss som jobbar med delikatesser, många äro de lyckliga som i år tagit långledigt men för oss i matbranschen är nyårshandeln redan i full gång!
Jag har bara två ostar i min hjärna just nu: Langres och Stilton. Den förstnämnda till champagne och den sistnämnda …

Käringön

Manchego och Mancebo

Äntligen är vi framme och kan andas ut. Vi både fick parkering och hann med båten, ett ständigt orosmoment när det skall semestras på ö. Varje gång vi packar bilen hemma i Sävedalen på väg till Käringön eller Vrångö är Glenn och jag nära att ryka ihop. Och om sanningen …

Het påsklax

Laxrulle med ricotta

Fredag, solen skiner och jag sitter på kontoret och längtar hem. En ovanligt trevlig helg väntar full med hästar, tjejmiddag, trädfällning och grill med grannar och till slut lite mer häst med en kär vän på söndag morgon.
Nästa vecka är det påsk och det betyder mat i mängder. Vet ni …

Det blir nog ett grönt nyår!

Fikon och taleggio

Regnet öser ner och det blåser stormbyar utanför fönstret. Tyvärr är de enda färgerna man ser grått och grönt. Jo men visst, det är nyår om tre dagar… stämningsfullt, not!
Det är bara att bestämma sig för att vädret inte får ta överhand över humöret, här skall firas nyår med bravur …

Fredagsmys med Epoisses

Epoisses

Idag har jag varit hos en kund här i Göteborg, en mycket trevlig sådan. Mannerströms nya saluhall har massor av supergoda grejer. Av förklarliga skäl köper jag annat än ost där och idag slog jag på stort – jag köpte ett paket pasta för över 100 kronor, knäppt jag vet. …

Blött och blått!

Lakrisal- och blåbärsmarmelad

Så var man tillbaks på ostlagret, semestern är över och längtan till nästa sommar kommer snart att infinna sig. Men innan beach 2012 skall vi hinna med massa gott, till exempel mysiga höstmiddagar, julmys, alpostar och en underbar vår.
Idag har det regnat så mycket i Göteborg att bilar fått stopp …

Unga ostar

Manchego

Andra veckan på semestern, livet känns ganska bra nu och det börjar infinna sig ett lugn omkring mig.
Jag har bestämt mig för att inte låta vädret styra mig utan bara stortrivas hela sommaren, vare sig det är regn eller solsken. Man får helt enkelt anpassa sig efter vad vädret och …

Sommarlov

Sommarlov

Så var det då dags för alla duktiga barn och ungdomar att få sitt efterlängtade sommarlov, gud så skönt. Vad kul man kan ha med barnens bokstavskex, va?
Pioner, rosor, smörblommor, och klöver blommar som allra vackrast i trädgårdar och på ängar. Iason (min häst) skall ut på bete om en …

Getost och rabarber

Getost och rabarber

I förrgår var det Mors Dag, min tredje, och på grund av att Leila Lindholm inte släppt någon ny bok fick mina söners far tänka om. Leilas fantastiskt trevliga böcker har varit inslagna till mig de senaste två åren. Därför presentades jag istället med fräscha Biothermprodukter, stort tack! Jag fick …

Grönt är skönt

Ärt- och fetaoströra på Lätta Dinkelkex

Visst är det helt underbart ute just nu? De sista dagarnas regnande har liksom fått Sverige att slå ut i blom totalt. Jag gissar också att alla allergiker har andats ut den senaste veckan – regnet var mer än välbehövligt. Men nu får det sluta att regna för nu stundar …

Värmen kommer med marmelad

Saint Marcellin

Är värmen tillbaks? Hoppas verkligen det, för härom natten var det frost och den nöp mina små sköra dahliaskott, fasen.
Men till helgen lovas sommarvärme igen och då passar det väl bra med ett hett marmeladtips, gott till både ostar och grillat!

Het paprika- och chilimarmelad
2 paprikor
1 gul lök
1 chilifrukt
4-5 msk råsocker
1 …

Lax till påsk

Laxkuber med färskost

Oh vad härligt, solen skiner och det jäser och sprudlar i marken av allt som vill upp. Vädergudarna har äntligen bestämt sig för att svensken skall få vår och det tackar vi för. Speciellt i år känns det som om att jag har längtat extra mycket, och redan nu en …

95 procent manchego

Manchego

Jag älskar att blogga på tåg, det går så lätt att skriva. Med bra musik i lurarna hamnar man liksom i sin egen lilla bubbla och man kan inte göra ett dugg åt tiden.
Just nu sitter jag på ett snabbtåg mellan Albacete och Madrid. Jag är på väg hem efter …

Kvinnor och semlor

Semlor

Vi skall planera inför våren i ostbutiken idag, min kusin Alexandra, min sambo Glenn och jag. Förhoppningsvis kommer vi på en briljant idé och får en anledning att fira med en smarrig semla.
Visst blir ni lite sugna när ni ser min bild? Ja, jag har syndat och ätit semlor innan …

Stilton på endive till nyår

Nu är julen nästan slut och man kan börja blicka framåt mot årets festligaste middag eller i alla fall den som har mest prestige runt sig. Roligt tycker jag, för jag älskar att ha fest och folk hemma.
Nyårssupén hemma hos familjen Svensson Moberg kommer att börja med något så tråkigt …

Lucka 20: Brie de Melun

Vitmögelosten Brie de Melun är ytterligare en av de sju olika brieostarna, dock inte fullt så känd som Brie de Meaux. Brie de Melun kommer från Brie-regionen som ligger cirka 50 km öster om Paris. Skillnaden mot sin mer kända släkting är att här tillsätter man inte löpe utan man …

Lucka 19: Saint Agur

Blåmögelosten Saint Agur är en av de populäraste blåmögelostarna hos gemene man och anledningarna är många. Den görs på komjölk och är berikad med grädde. Detta gör att den är väldigt krämig i konsistensen och mild i smaken, och har inte samma sälta som mer traditionella blåmögelostar. Faktum är att …

← Previous PageNext Page →